Maandag 17 Juni :
Brugge - Zedelgem - Torhout - Lichtervelde - Gits -
Hooglede - Passendale - Zonnebeke - IeperDe Sint-Audomarus-kerk in Passendale |
De Britse begraafplaatsen variëren in grootte, en liggen verspreid doorheen het gebied. De Commonwealth War Graves Commission, de Britse organisatie die verantwoordelijk is voor deze kerkhoven, heeft deze kerkhoven tot een soort kunstvorm verheven. Al snel na de oorlog nam men in Groot-Brittannië het besluit de gesneuvelden niet te repatriëren maar hen te laten op of bij de plaats waar men was gesneuveld. Met de betrokken landen werd afgesproken dat het grondgebied van de kerkhoven voor eeuwig ter beschikking van Groot-Brittannië kwam en dat het onderhoud voor rekening van de Britten zou komen.
Alle Britse graven zien er hetzelfde uit door de eenvoud en eenvormigheid van de gebruikte steen. De omgeving wordt smetteloos onderhouden door speciale teams van tuiniers. De eerste decennia bestonden deze teams vaak uit achtergebleven soldaten maar deze zijn allengs gestorven.
Bij de ingang van een kerkhof is altijd een register te vinden met de namen van de begraven militairen, met aanduiding van hun plaats op het kerkhof. Daarnaast is er een bezoekersregister waarin bezoekers opmerkingen kunnen noteren.
Tyne
Cot Cemetery is de grootste Britse militaire begraafplaats op het Europese
vasteland. Deze indrukwekkende begraafplaats telt bijna 12.000 grafstenen. De
achterzijde van Tyne Cot bestaat uit een muur met 35.000 namen van vermiste
soldaten en is het vervolg van de Menenpoort.
Op het kerkhof, crypt van de plaatselijke oudstrijders 1830,W.O. I en II; erboven, heldenhuldezerkjes.
Nr. 64: rijkswachtkazerne, opgericht in 1908 en wederopgebouwd in 1922 met cementstenen vervaardigd uit gemalen Iepers puin; inmiddel aangepast.
nieuwe bouw.
De Onze-Lieve-Vrouwe-kerk in Zonnebeke |
Aankomst in Ieper |
Voor wie alles over Ieper wil weten en lezen, klik op volgende link :
B&B "Ter veste"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten