dinsdag 18 juni 2013

Din 18 Juni (dag 2) Kemmelberg Scherpenberg Dikkebus Last Post



Op dinsdag 18 Juni (2de dag) fietsen we naar de Kemmelberg, Loker, Dranouter en Scherpenberg. We bezoeken heel wat kleinere oorlogsbegraafplaatsen.


Suffolk Cemetery is een kleine Britse militaire begraafplaats uit de 1se WO, gelegen in  Kemmel.
 De begraafplaats ligt 2,5 km ten noordoosten van het dorpscentrum en wordt (zoals alle Britse begraafplaatsen) onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.  Er worden 47 doden herdacht, waarvan 8 niet geïdentificeerd. De begraafplaats heeft een lang rechthoekig grondplan op een oppervlakte van ongeveer 385 m². Vooraan staat het Cross of Sacrifece (dat men ook op alle begraafplaatsen terugvindt. 


















Op het Kemmel Chateau Military Cemetery   worden 1.157 doden herdacht, waarvan 25 niet geïdentificeerd. 

Kemmel lag tijdens de oorlog nabij het front van de Ieperboog, in geallieerd gebied. In het noordoosten van het dorpscentrum stond tot voor de oorlog het kasteel van Kemmel. In het noorden van het kasteeldomein begon men in december 1914 met de aanleg van de begraafplaats. De troepen bleven de begraafplaats gebruiken tot maart 1918, want eind april dat jaar namen de Duitsers bij hun Lenteoffensief het dorp in. 

Kemmel lag tijdens de oorlog nabij het front van de Ieperboog, in geallieerd gebied. In het noordoosten van het dorpscentrum stond tot voor de oorlog het kasteel van Kemmel. In het noorden van het kasteeldomein begon men in december 1914 met de aanleg van de begraafplaats. 
De troepen bleven de begraafplaats gebruiken tot maart 1918, want eind april dat jaar namen de Duitsers bij hun Lenteoffensief het dorp in. 


Eind augustus 1918 kon Kemmel heroverd worden, maar door de beschietingen van de voorbije maanden waren het kasteel en de begraafplaats verwoest. Het kasteel werd niet meer herbouwd.






Het Hof Traisnel, een imposante herenhoeve 
aan de voet van de Kemmelberg uit 1925 
in de typische regionale 19de-eeuwse hoevebouw


























We bereiken het Ossuaire Français  op de westelijke flank van de Kemmelberg.  Er worden 5294 Franse doden herdacht; slechts 57 konden met naam worden vermeld. Het is de grootste Franse militaire begraafplaats in België. De begraafplaats heeft een driehoekig grondplan en bestaat uit vier massagraven. Centraal staat een witte natuurstenen obelisk met gedenkplaten. De aanleg van de begraafplaats begon na het eind van de oorlog. 














Bovenop de Kemmelberg staat het 
"Monument Aux Soldats Français".


In Loker rijden we voorbij 
Huyze Godtschalck, een begeleidingstehuis voor bijzondere jeugdbijstand






Loker was vanaf het begin van de oorlog tot aan het Duitse lenteoffensief in het voorjaar van 1918 in geallieerde handen. Tot dan waren medische posten ingericht in het Sint-Antoniusklooster en de bijhorende instelling. Het dorp werd op 25 april 1918 door de Duitsers veroverd, de volgende dag werd het heroverd door de Fransen en de 29ste opnieuw door de Duitsers. 's Anderendaags, 30 april werd het terug door de Fransen ingenomen. Op 20 mei 1918 werd in de omgeving van het dorp hevig gevochten maar pas tijdens de eerste week van juli werd het dorp definitief veroverd op de Duitsers.

Het kerkhof van Loker werd van december 1914 tot juni 1917 door Britse medische posten en gevechtseenheden gebruikt voor het begraven van hun doden. Er liggen 215 slachtoffers waaronder 184 Britten (twee konden niet meer geïdentificeerd worden) en 31 Canadezen. Er liggen ook drie Britse soldaten die wegens desertie geëxecuteerd werden.


De Sint-Petruskerk in Lokeren werd in de jaren 20 heropgebouwd door architect Dumont.

De Scherpenberg
Klein Zwitserland
De Scherpenberg is een van de getuigenheuvels in het Heuvelland, gelegen tussen De Klijte en Loker.  De top ligt op 125 meter. De berg ontleent zijn naam aan het feit dat hij alleen ligt en scherp afgelijnd ligt in het landschap. Vanaf de berg is er uitzicht op het bronhoofd en de diep ingesneden bedding van de Bruilloosbeek die verderop in de Kemmelbeek  uitmondt. 
In de volksmond Klein Zwitserland genoemd.

In 1622 verrijzen een houten korenmolen  en pachtboerderij op de top. In 1794 worden deze vernield door Franse soldaten. De molen wordt herbouwd, maar raakt beschadigd op 9 december 1800 door een orkaan en wordt weer hersteld. Tijdens de  1st WO  dienen berg en molen als observatiepost voor de Britse generale staf. In de buik van de berg worden slaapplaatsen, een commandopost en een hospitaal gerealiseerd. Ook lagen hier de ingangen van een aantal tunnels die naar het door de Duitsers bezette Wijtschate  liepen. Op 14 augustus 1916 volgt koning GeorgeV vanaf de molen de beschietingen van zijn leger op de Duitse stellingen. Op 25 april 1918 wordt de molen gedurende de Slag om de Kemmelberg in brand geschoten en niet meer herbouwd.






Bij opgravingen werd op de Scherpenberg een bijltje gevonden van 3.000 jaar voor Christus, uit Bretagne, dit is de meest noordwestelijke vondst uit deze periode.




De Dikkebusvijver , 36 ha groot,  komt al voor in schriften van voor 1320 en is ontstaan door het afdammen van de Kemelbeek. De vijver voorziet en voorzag Ieper van drinkwater, eertijds via de Ieperse grachten. Tegenwoordig gebeurt dit via een modern pompstation.
Naast de drinkwatervoorziening heeft de vijver tegenwoordig ook een recreatieve functie.






We zijn uitgenodigd bij Christine Heyte, die op een prachtige gerestaureerde hoeve wonen.







Terug naar Ieper om aan de Menenpoort de 

Last Post bij te wonen.



Op de Menenpoort staan de namen van 54.896 vermiste soldaten en officieren van het Britse Gemenebest.  De poort werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield en heeft de vorm van een Romeinse triomfboog. Omdat de Menenpoort te klein bleek te zijn, werden alle Britse vermisten gesneuveld vanaf 16 augustus 1917 vermeld op het  Tyne Cot memorial. Als scheidingsdatum tussen deze twee groepen werd de nacht van de Slag bij Langemark  genomen. 
Vermisten van Nieuw-Zeeland  staan op aparte memorialen. De stoffelijke overschotten van deze soldaten hebben geen bekend graf en liggen ofwel ergens verloren in de Ieperse velden, ofwel op een oorlogskerkhof rond Ieper met als vermelding op de grafsteen Known Unto God (alleen gekend bij God).










Geen opmerkingen:

Een reactie posten